TREND ALERT – MOBILIERUL DE LIVING COMPACT

   Livingul este probabil cea mai apreciata camera din casele noastre, poate doar bucataria ar fi cea care ar putea rivaliza cu acesta la anumite capitole. Adunam momente pretioase aici, petrecand timp cu familia, lenevind pe canapea cu telecomanda in mana sau socializand cu prietenii.

   Pentru a beneficia de tot confortul pe care il poate oferi aceasta camera a casei, este important sa o amenajam cu mare grija pentru detalii, alegand piesele de mobilier potrivite care ne vor asigura un spatiu perfect functional dar si armonios si echilibrat din punct de vedere estetic.

   In acest articol am ales sa vorbim despre biblioteca din living, termen cu care suntem cu totii familiarizati, care defineste ansamblul de mobilier gazduit de unul sau doi pereti ai incaperii, care da tonul intregii amenajari si ne ofera un important spatiu de depozitare atat pentru carti cat si pentru obiecte de decor, vaze, fotografii si o multime de alte obiecte, in special daca vorbim de locuintele cu un numar redus de camere si suprafata mai putin generoasa.

   Aruncand o privire in urma si cumuland cele vazute la targurile de design la care am participat in calitate de expozanti sau vizitatori, putem spune ca tendintele de amenajare intr-o maniera cat mai minimalista a spatiul din living s-au estompat simtitor in ultimii ani, astfel incat ansamblurile de mobilier compuse dintr-un numar foarte mic de corpuri suspendate, au fost treptat inlocuite de cele ceva mai compacte si mai ofertante din punct de vedere a spatiului disponibil pentru depozitare si care aduc o nota usor mai calda si familiara ambientului, caracteristica spatiilor amenajate in stil contemporan.  Probabil o sa va intrebati daca genul acesta de mobilier nu are trendinta de a sufoca incaperea, raspunsul este nu, atata timp cat se va gasi proportia corecta intre spatiile inchise, prevazute cu fronturi si cele deschise.

   Dimensiunea mobilierului va fi, bineinteles, raportata de fiecare data la marimea camerei. Daca spatiul este generos, chiar daca nu ridica mari probleme din acest punct de vedere, mobilierul trebuie gandit astfel incat sa fie functional, iar in ceea ce priveste spatiile mici, este de la sine inteles ca fiecare centimetru trebuie rationalizat pentru un maxim de ergonomie si utilitate, iar daca e sa luam in calcul faptul ca in locuintele mici livingul are si rol de dormitor si uneori birou, gasirea formulei adecvate pentru mobilier se poate transforma intr-o adevarata provocare, iar obtiunea cea mai buna pentru o amenajare eficienta  este realizarea mobilierului pe baza de comanda.

  In principiu, ca si inaltime o biblioteca ar trebui sa se opreasca undeva la 20-30 de centimetri de la tavan daca livingul are o inaltime standard de 250-270 cm, insa exista si situatii cand distanta lasata este mai mare, in special acolo unde camera este foarte inalta, sau situatii cand se utilizeaza intreaga inaltime a camerei si aici vorbim in special de bibliotecile cu fata dubla, des intalnite in amenajarile spatiilor tip open-space, unde au rol de separator de spatii. In acest caz ancorarea mobilierului de tavan este obligatorie.

   Daca intentionati sa folositi biblioteca doar pentru a depozita carti si obiecte decorative, puteti opta pentru un mobilier cu adancimea de 30-35 de centimetri, insa daca ansamblul de mobilier urmeaza sa gazduiasca si televizorul, insotit de un sistem audio sau alte electrocasnice aditionale, este necesara prezenta unui corp cu o adancime mai mare, respectiv de 50 de centimetri si cu o inaltime de minim 30 de centimetri de la pardoseala. Daca intentionati sa integrati si un sifonier sau un mic dressing cu bara pentru umerase in mobilierul din living, luati in calcul un necesar de cel putin 60 de centimetri. Etajerele simple cu prindere pe perete se rezuma in general la o adancime de 15-20 cm. In cazul dulapurilor prevazute cu rafturi, este indicat sa optati pentru variantele care permit ajustarea spatiului in functie de marimea obiectelor depozitate, prin simpla repozitionare a raftului.

   In cazul unei biblioteci de mari dimensiuni, este indicat sa se foloseasca aceeasi grosime pentru rafturi ca si pentru laterale, pentru a obtine o structura echilibrata. De obicei se recomnda folosirea panourilor cu dimensiunea de 22-24 mm, iar astfel mobilierul va capata o nota mai pretioasa si eleganta. Un aspect ordonat, de inspiratie minimalista se poate obtine daca optam pentru corpuri de aceeasi dimensiune dispuse simetric, dar foarte interesant arata si un mobilier cu corpurile dispuse asimetric, intr-un joc de volume dinamic. In acest caz este indicat sa fim atenti la cantitatea obiectelor expuse, pentru a nu lasa impresia de dezordine si supraaglomerare.

Sursa fotografii:

www.pinterest.com,  www.arredamentidiotti.it, www.scavolini.it

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.