ILUMINATUL CASEI: CATEVA SFATURI PENTRU A FACE ALEGERILE POTRIVITE

   Iluminatul unei locuinte are un rol foarte important in procesul de transformare al acesteia dintr-o casa in ceea ce numim cu drag “acasa”.  Vremurile in care iluminatul avea un rol strict functional si se rezuma de cele mai multe ori la o modesta sursa de lumina pentru fiecare camera a locuintei au fost date uitarii. Astazi iluminatul este abordat din cu totul alt unghi de catre designeri, fiind esential in conturarea si definirea unei amenjari si in crearea unei atmosfere placute si relaxante. Un iluminat adecvat ne va ajuta sa ne indeplinim mult mai usor sarcinile zilnice din casa in momentele in care suntem activi si va contribui intr-un mod pozitiv la relaxarea noastra in momentele in care ne dorim liniste, prin crearea unei atmosfere placute.

   In prezent putem discuta de trei tipuri de iluminat: general, ambiental si cel de accent. Iluminatul general este asigurat de corpurile montate pe tavan, orientate de obicei spre plafon, astfel incat lumina sa fie reflectata de suprafata acestuia pentru o mai buna dispersie in intreaga camera. Un iluminat ambiental se poate obtine cu ajutorul veiozelor si lampadarelor, care asigura o lumina difuza si foarte placuta in camera. Iluminatul de accent provine de la corpurile cu un design care asigura directionarea luminii catre o anumita zona din incapere, cum ar fi de exemplu insula de bucatarie, masa de dining sau un obiect, care astfel sunt scoase in evidenta.

   Felul in care este iluminata o incapere poate modifica profund aspectul acesteia, iar din acest motiv ar fi ideal ca fiecare camera sa dispuna de cel putin doua tipuri de iluminat. Intensitatea luminii trebuie sa fie adecvata fiecarei camere in parte si corelata cu activitatile pe care le desfasuram in mod uzual in fiecare dintre acestea. In acest fel vom avea posibilitatea sa beneficiem de varianta de care avem nevoie in functie de situatie si,  de ce nu, de starea noastra de spirit.

    Folosirea mai multor surse de lumina in aceeasi camera mai are un avantaj, respectiv acela de a permite sa aducem un plus de stil incaperii. Amenajarile in care corpurile de iluminat dintr-o camera sunt alese din aceeasi gama arata in general bine, insa parca sunt predictibile si usor plictisitoare. Designerii recomanda sa mizam mai degraba pe diversitate, apeland la conceptul de mix-and-match foarte prezent in interioarele actuale. Putem astfel achizitiona corpuri de iluminat diferite ca design, poate chiar si stil, care aduse impreuna in acelasi decor sa arate intr-un mare fel, personalizand ambientul.  Reguli stricte in acest sens nu exista, poate doar sugestii, deoarece intr-un final totul se reduce la ceea ce ne place fiecaruia in parte si ceea ce ne dicteaza propriile gusturi.

   Livingul este in general cea mai spatioasa incapere a casei, dar si cea mai versatila, dat fiind faptul ca aici petrecem cam cea mai mare parte din timp atunci cand ne aflam acasa, desfasurand diferite activitati. Ideal ar fi ca aceasta camera sa beneficieze de toate tipurile de iluminat. De cel general avem nevoie in momentele festive, cand casa este plina de prieteni si rude, cel ambiental ne va ajuta sa cream o atmosfera placuta atunci cand ne relaxam in fata televizorului sa ne asezam in fotoliul preferat cu o carte in mana. Pentru a crea o amenajare cu stil, nu trebuie sa uitam sa punem in valoare cu ajutorul luminilor de accent anumite obiecte de decor care ne plac foarte mult,  tabloul preferat sau alte elemente care vrem sa fie evidentiate.

   Putem folosi orice tip de corp de iluminat in living, de la candelabre sofisticate, lustre avangardiste, plafoniere, aplici, spoturi si pana la lampadare si veioze, Stim ca veiozele odinioara erau asociate doar cu dormitorul, insa intr-un living acestea pot oferi oportunitatea  de a aduce, pe langa un plus de lumina, culoare sau chiar arta, pentru ca exista si variante realizate intr-o maniera care le transforma dintr-un simplu corp de iluminat intr-un obiect de decor impresionant.

   Sa nu uitam ca in living lumina este folosita cel mai mult dintre toate incaperile casei, de aceea este recomandat sa folosim cel putin becuri economice. O excelenta investitie ar fi becurile cu led, care desi sunt ceva mai scumpe decat celelalte tipuri, vor amortiza investitia intr-un timp relativ scurt deoarece au un consum foarte mic.

   Bucataria este cel mai dinamic spatiu din casa. Aici ne aflam in continua miscare, iar pentru o buna desfasurare a activitatilor, dintre care cea de pregatitre a meselor este cea mai importanta avem nevoie de o vizibilitate foarte buna, asigurata de un iluminat corect.

   Iluminatul general trebuie asigurat de un corp de iluminat amplasat pe plafon, prevazut cu becuri cu putere ceva mai mare. Optati pentru un abajur care sa nu impiedice lumina sa se propage in intreaga incapere. daca spatiul este mare este bine sa luati in calcul amplasarea a doua corpuri de iluminat, sau sa folosim surse de lumina suplimentare, cum ar fi spoturile. Daca bucataia beneficiaza de o insula o modalitate excelenta de a o pune in valoare este montarea a doua sau trei pendule deasupra acesteia, sau a unui candelabru pentru a aduce un accent chic intregii amenajari.

   Datorita faptului ca de cele mai multe ori in momentele in care preparam alimentele stam cu spatele la sursa de lumina, iluminatul zonelor de lucru este extrem de important, deoarece in lipsa acestuia umbrele corpului care cad pe blat vor reduce semnificativ vizibilitatea.  O solutie la indemana sunt benzile led amplasate sub corpurile superioare ale mobilierului, iar daca acesta nu beneficiaza de un astfel de sistem, putem folosi spoturi aplicabile care functioneaza cu baterii.

   Dining-ul trebuie de asemenea sa beneficieze de un iluminat general, potrivit unor mese festive, si unul ambiental, care va contribui la crearea unei atmosfere intime in timpul meselor mai putin formale, in sanul familiei sau cu prieteni apropiati. Masa de dining este piesa centrala al acestei incaperi, iar alegerea unui candelabru elegant care sa completeze decorul, o  va transforma in punctul focal.

   O alta varianta foarte uzitata de catre designeri este iluminatul mesei cu ajutorul a doua sau trei lustre tip pendul. Putem opta pentru variante cu abajur transparent care vor asigura un iluminat general sau pentru variante cu abajur opac care vor directiona lumina strict catre suprafata mesei, fiind obtinuta astfel o atmosfera calda si primitoare. Corpurile de iluminat suspendate trebuie montate la aproximativ 70 cm deasupra blatului mesei.

Dormitorul find destinat relaxarii si momentelor de liniste, are nevoie de un iluminat ambiental. Veiozele, aplicile de perete si lampadarele sunt cele mai potivite variante de corpuri de iluminat pentru aceasta camera. In marea majoritate al amenajarilor contemporane, designerii prefera sa renunte la corpurile de iluminat destinate plafonului, cele enumerate mai sus fiind suficiente pentru a furniza suficienta lumina in intreaga camera cand este nevoie, insa nu una foarte puternica si deranjanta.

   Camera copiilor este o incapere care sta sub semnul energiei, datorita micilor nazdravani care rareori stau locului. Aici este indicat sa optam pentru un iluminat general care sa asigure suficienta lumina in timpul activitatilor, dar si unul ambiental provenit de la veioze sau aplici la care se apeleaza in momentele in care copii  se pregatesc de somn. Optati pentru becuri cu putere mica care sa aiba un rol mai degraba de lumini de veghe si care sa induca o stare de relaxare micutilor, iar la nevoie sa poata fi lasate aprinse pe parcursul noptii, pentru a alunga frica de intuneric, des intalnita la copii de varste mai mici.

   Trebuie sa acordam o mare importanta iluminatului aferent zonei de studiu, in cazul in care copii sunt de varste mai mari. Este indicat ca biroul sa fie iluminat din fata, de sus sau eventual din stanga pentru a evita umbrele si pentru ca zona de lucru sa fie bine iluminata pentru o vizibilitate buna si sanatatea ochilor. Cele mai potrivite in acest sens sunt lampile de birou care directioneaza lumina spre suprafata de lucru.

   Baia de cele mai multe ori este printre ultimele incaperi pe care le luam in calcul atunci cand vine vorba de iluminat, desi aceasta este o chestiune destul de importanta. Una dintre regulile de baza de care trebuie sa se tina cont cand ajungem la capitolul iluminat in baie, este sa folosim corpuri de iluminat in zona oglinzii, pentru a reflecta lumina, astfel fiind asigurata o vizibilitate adecvata activitatilor pe care le desfasuram aici. Cand vorbim de o baie cu suprafata mica, lumina provenita de la un corp montat in zona oglinzii este de obicei suficienta pentru toata incaperea. In cazul bailor mai mari trebuie neaparat luata in calcul si montarea unu corp de plafon.

   O alta regula care trebuie respectata pentru siguranta, este achizitia unor corpuri de iluminat special create pentru baie, care au factor de protectie pentru umiditate.

Sursa imagini: www.pinterest.com

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.