GRESELI FRECVENTE IN AMENAJAREA UNEI BUCATARII

Bucataria este locul in care pulsul unei case se simte cel mai bine! Nu credem ca exageram deloc atunci cand facem aceasta afirmatie. Membrii familiei si prietenii apropiati sunt atrasi ca un magnet catre aceasta incapere. O gustare, o cafea, un pahar de vorba si uite asa realizam ca oricat de comod ar fi un living, parca tot in bucatarie e mai bine.

   Statistic vorbind, amenajarea sau reamenajarea unei case porneste aproape intotdeauna de la bucatarie, iar unul dintre motivele care ne determina sa facem aceasta alegere, in mod cert, este bugetul ceva mai consistent, care trebuie alocat pentru a obtine un decor functional si estetic. Tinand cont de efortul financiar pe care il implica amenajarea unei bucatarii, este foarte important sa fim foarte atenti la detalii si chibzuiti in alegerile facute, pentru a evita greseli care sa ne faca sa regretam ulterior, iar in acest articol ne-am propus sa enumeram cateva dintre cele mai frecvent intalnite atunci cand vine vorba de amenajarea unei bucatarii.

GRESELI FRECVENTE IN AMENAJAREA UNEI BUCATARII

 1. Nerespectarea regulii triunghiului in bucatarie.  Aceasta regula asigura garantat obtinerea unei bucatarii functionale si presupune dispunerea principalelor elemente dintr-o bucatarie, respectiv plita, chiuveta si frigiderul astfel incat intre acestea sa se creeze un triunghi imaginar, ale carui laturi sa nu fie mai mici de 1,2 metri si nici mai mari de 2,7 metri, iar adunate acestea ar trebui sa depasesca 7,9 metri. Scopul acestei reguli, este reducerea pe cat posibil a numarului de pasi si miscari intre cele trei repere si usurarea activitatii desfasurate in timpul orelor dedicate gatitului. Chiar si in cazul unui mobilier de bucatarie amenajata in linie pe un singur perete, distantele optime intre frigider, plita si chiuveta trebuie respectate.

2. Blat de lucru insuficient. Nimic nu poate fi mai frustrant decat lipsa spatiului de lucru atat de necesar intr-o bucatarie. acest lucru ar ingreuna considerabil orice activitate desfasurata aici, iar din acest motiv este foarte important sa insistam pe acest aspect in momentul proiectarii unei bucatarii. Este adevarat ca intr-o bucatarie avem nevoie si de spatiu de depozitare, insa nu trebuie sa-l sacrificam pe cel de lucru in favoarea acestuia.

3. Organizarea ineficienta a spatiului de depozitare. O organizare corecta a spatiului de depozitare in bucatarie, urmareste acelasi scop final – reducerea numarului miscarilor in desfasurarea activitatilor specific acestei zone din casa. Este important ca vesela si ustensilele de gatit sa fie depozitate in imediata vecinatate a plitei, de obicei in sertare sau dulapuri amplasate sub aceasta. Condimentelor trebuie sa li se gasesca un loc deasupra plitei. Alimentele pe care le folosim in mod frecvent trebuie sa le dedicam un loc in zona de mijloc a mobilierului de bucatarie, astfel incat sa ajungem la ele foarte usor. Zonele superioare sau cele de capat ale mobilierului, trebuie alocate depozitarii lucrurilor de care avem nevoie cel mai rar.

4. Alegerea electrocasnicelor lasata pe ultimul plan. Electrocasnicele sunt esentiale intr-o bucatarie. La urma urmei acestea sunt cele care o definesc si ii acorda aceasta titulatura. Este esential sa ne evaluam din start necesitatile si sa alegem unitatile de care avem nevoie. Este adevarat ca electrocasnicele au niste dimensiuni standard, cea mai frecvent aleasa dimensiune fiind cea de 60 cm, insa intr-o bucatarie mai putin generoasa, putem apela si la variante small, de 45 cm de exemplu, sau poate din contra dispunem de un spatiu mai mare si suntem pasionati de gatit si atunci poate preferam o plita de 90 cm. In plust este frustrant sa constatam ca am fi preferat un cuptor cu microunde si nu avem unde sa-l amplasam deoarece mobilierul nu a fost prevazut din start cu un spatiu destinat acestuia. Corect este sa purcedem la proiectarea mobilierului dupa ce am stabilit necesarul si cunoastem dimensiunile electrocasnicelor cu care va fi utilata bucataria.

5. Numarul insuficient de prize poate da serioase batai de cap in folosirea unei bucatarii. De obicei putem evita aceasta greseala prin stabilirea necesarului de electrocasnice si a prioritatilor atunci cand vine vorba de modul nostru de viata. Un designer, sau cel putin un electrician experimentat va va putea indica un necesar de prize si inaltimile la care acestea trebuiesc amplasate in functie de numarul si tipul de electrocasnice pe care urmeaza sa le folosim in acest spatiu. Deci, apelati la un personal specializat in acest sens.

6. Planificarea incorecta a sistemului de iluminat este una dintre cele mai frecvente greseli intalnite in amenajarile de bucatarii. De obicei aceasta implica amplasarea unui singur corp de iluminat pe mijlocul tavanului in ideea ca acesta va furniza suficienta lumina.Total gresit! O bucatarie are nevoie atat de iluminat general cat si de iluminat directionat, in mod special spre blat pentru a asigura o cat mai buna vizibilitate in momentul prepararii alimentelor.. Daca incaperea este mai spatioasa si include o zoona de luat masa sau insula, este pacat sa nu apelam si la un iluminat ambiental care sa asigure o cadere a luminii peste acestea, obtinandu-se astfel o atmosfera intima si placuta si implicit o divizare a spatiului pe zone de interes.

7. Alegerea unei hote ineficiente. Aerisirea adecvata a unei bucatarii este absolut obligatorie pentru a ne oferi confort si senzatia de curatenie. Oricat de bine ar arata o bucatarie si oricat de frumos ar fi amenajata, daca simtim mirosul unei mancari preparate acum doua zile totul se naruie. Din acest motiv este foarte important sa alegem o hota potrivita pentru bucataria noastra, respectiv suficient de puternica pentru a filtra un anumit volum de aer in functie de dimensiunea camerei. Chiar daca pe moment suntem tentati sa cedam in fata design-ului atractiv al unei hote, este indicat sapunem pe primul plan datele tehnice ale acesteia, iar daca acestea nu ne satisfac necesitatile, nu e cazul sa ne demoralizam si sa insistem pana o gasim pe cea perfecta, iar aici producatorii ne vin in ajutor cu multitudinea de variante disponibile.

8. Depozitarea incorecta a gunoiului. O alta greseala frecvent intalnita si destul de deranjanta, care implica amplasarea unui cos de gunoi fie intr-un colt al incaperii. O bucatarie trebuie sa lase in permanenta impresia de curatenie impecabila, pentru a ne oferi un anumit grad de confort psihic, iar asta implica ascunderea “inteligenta” a tuturor factorilor care ar putea perturba acest echilibru si in mod special al gunoiului menajer, care vrem nu vrem pana la evacuarea din casa, trebuie sa-si gaseasca un loc, iar aici discretia este obligatorie, lucru pe care i-l putem obtine cu ajutorul recipientelor extractibile cu care poate fi echipata o bucatarie. Chiar daca acestea necesita o suplimentare a bugetului alocat, va garantam ca satisfactia va fi maxima. Printr-o simpla miscare de deschidere a unei usi, galeata va iesi din corpul destinat depozitarii cu capacul deja deschis fara sa fim nevoiti sa o atingem si la fel de discret va disparea inauntrul acestuia, inchisa aproape ermetic si impiedicand raspandirea eventualelor mirosuri neplacute.

9. Alegerea unor finisaje “prea cuminti” sau dimpotriva alergatul dupa un “look de revista”. Diametral opuse dar la fel de frecvente, aceste doua greseli nu vor face decat sa ne creeze o stare de dezamagire intr-un timp relativ scurt. Un design reusit va depinde intotdeauna de un echilibru in alegerile facute. O parte dintre noi, datorita bugetului destul de consistent pe care il solicita amenajarea unei bucatarii, suntem tentati sa optam pentru un model cat mai cuminte  si sa alegem o paleta coloristica neutra si de cele mai multe ori inexpresiva, in ideea ca astfel mobilierul nu se va demoda si il vom putea folosi si un deceniu daca se poate, ceea ce este total gresit. In zece ani orice bucatarie, indiferent de design si culori va parea invechita si plictisitoare.

La polul opus se situeaza cei care in verva amenajarii, isi doresc ceva complet inedit si uneori excentric, si se lasa dusi de val, alegand finisaje si culori care respecta in cele mai mici detalii anumite trend-uri, observate in reviste de profil, dar care din pacate constata suficient de repede ca nu se potrivesc cu stilul lor de viata si necesitatile zilnice. Trend-urile vin si pleaca, insa noi ramanem aproape neschimbati si tocmai de aceea este extrem de important sa incetinim ritmul si sa facem alegeri care sa ne reprezinte pe noi, nu o tendinta trecatoare. Pentru o amenajare reusita, care sa ne faca sa ne simtim impliniti si fericiti in propriul camin, trebuie sa ne punem amprenta pe tot ce ne inconjoara.

Sursa imagini: www.pinterest.com
www.arredamenti.it

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!