EUROCUCINA 2016 MILANO – NOILE TRENDURI PENTRU BUCATARII

   Asa cum promiteam in articolul anterior, venim cu un articol dedicat in special bucariilor, expuse in cadrul evenimentului EuroCucina, parte a Targului International de Mobila Milano, care se organizeaza o data la doi ani si care reuneste cei mai importanti producatori si designeri din domeniu. Nu gresim deloc, daca spunem ca acesta este un “hot-spot” a designului de bucatarie, unde se scrie practic viitorul acestuia, de la o editie la alta aparand o multime de solutiii noi si ingenioase destinate spatiului cel mai important din casele noastre si conturandu-se noi trenduri in materie de culoare, finisaje si materiale.

   Incepem prin aspune ca am observat o importanta modificare a perceptiei designerilor in ceea priveste amenajarea spatiului bucatariei.  De la tendinta de a o transforma intr-o incapere care nu aduce deloc cu o bucatarie, unde predominau suprafetele lucioase si reci si  unde aproape tot ce tine de activitate a in acest spatiu, era ascuns privirii in dulapuri prevazute cu usi, designerii s-au reorientat practic catre redescoperirea bucatariei, privind mai departe de aspectul ei functional si transformand-o intr-un spatiu extrovertit, perfect pentru socializare, in care sa petrecem cat mai mult timp cu familia si sa ne primim prietenii. Noi am numi aceasta tendinta “umanizarea bucatariei” si nu credem ca gresim in vre-un fel, deoarece am avut placerea sa vedem in cadrul targului numeroase amenajari placute si pline de viata, in care domnea o atmosfera calda si prietenoasa si unde ne trezeam ca am petrecut mai mult timp decat ne-am propus, tocmai din acest motiv.

   Si da! bucataria a inflorit! S-a umplut de numeroase spatii deschise si etajere pline de obiecte de decor, plante aromatice, carti si ustensile care pana la urma sunt farmecul acestei incaperi, s-a umplut de finisaje inspirate din natura, placute ochiului, s-a intors la origini, daca putem spune asa.  Pentru a se inscrie in tendinte bucataria anului in curs si a celor care urmeaza, trebuie sa lase impresia ca este intens folosita.

   Ca de fiecare data, am fost placuti surprinsi de evolutia design-ului mobilierului, care de la editie la editie devine mai sofisticat, precum si de evolutia solutiilor oferite pentru echiparea acestuia. Dar sa trecem la subiect, pentru ca avem multe de impartasit.

Stil.

Asa cum precizam in articolul anterior stilurile predominante, inclusiv in zona bucatariilor, sunt cel industruial-chic cu accente retro, scandinav, contemporan si rustic reinterpretat. De departe cele mai reusite amenajari au fost cele in care s-a recurs la un melanj intre stilurile enumerate mai sus. Pentru a se inscrie in tendinte bucataria anului in curs si a celor care urmeaza, trebuie sa lase impresia ca este intens folosita, Nu putem spune ca nu ne-au atras privirea si bucatariile minimaliste, mai putine la numar ca in alti ani, ce-i drept, care frapau prin acuratetea liniilor si solutiile extrem de ingenioase oferite pentru o exploatare facila.

Culori inchise cu valente masculine.

Spe deosebire de anii anteriori, in care spatiul destinat bucatarie era marcat de prezenta nuantelor neutre si deschise, anul acesta paleta cromatica are o alta traiectorie. Predomina nuantele sobre si inchise cu valente masculine. Parte interesanta este ca, spatiile nu par deloc austere ci mai degraba intime si prietenoase, secretul constand in lumina si modul in care este folosita aceasta, cu preponderenta ca accent.

   Am asistat la o parada a nuantelor de gri, in toate variantele posibile, urmate de tonuri de pamant, foarte mult verde si nelipsitele culori de accent, dar parca intr-o cantitate mult mai mica decat la editia anterioara. De data aceasta culorile au fost scoase in evidenta cu ajutorul contrastelor dintre finisaje. Combinatia dintre nuantele gri si finisajele de lemn este unadintre cele mai des intalnite propuneri pentru bucataria acestui an.

   Nuantele deschise raman in continuare o optiune valabila pentru bucatariile in stil rustic si cel scandinav, fiind reprezentative pentru acestea.

Finisaje cu caracter puternic.

   Lemn, piatra si metal – nu uiati aceste trei cuvinte, daca aveti in calcul amenajarea propriei bucatarii in concordanta cu noile trenduri. Pentru un rezultat impresionant mizati pe toate trei in aceeasi formula, deoarece acesea au capacitatea de a da nastere unor contraste inedite, pline de farmec si personalitate.

   Dupa cum precizam si in articolul anterior, finisajele lucioase bat in retragere, fiind inlocuite de cele mate si ultramate.
Din cele mai vechi timpuri lemnul a facut parte integranta din bucatarie si nu este o noutate faptul ca acesta a fost si va ramane unul dintre finisajele preferate pentru acest spatiu. Foarte frecvent intalnite sunt cele care reproduc o esenta lemnoasacu o fibra foarte vizibila si proeminenta. Observam ca aceasta nu mai este orientata exclusiv pe orizontala la realizarea mobilierului ci si pe verticala, rezultatul fiind la fel de interesant. Lemn sa fie!

   Vin puternic din urma si finisajele precum piatra si in special marmura, granitul si quartz-ul trecand pe un plan secund. Trebuie sa recunoastem ca aspectul brazdat de nervurile specifice marmurei ne-au cucerit iremediabil prin frumusete si ne-a facut sa realizam cu parere de rau ca acest material a stat mai bine de un deceniu intr-un con de umbra.

   Daca pana acum, am fost obisnuiti cu prezenta finisajelor de piatra exclusiv in zona destinata blatului, acum observam ca se merge si pe varianta placarii peretelui din zona de lucru cu acestea, iar in unele cazuri acest finisaj este ales si pentru fronturiile mobilierului, rezultatul fiind unul foarte elegant.

   Observati in imagini, ca elementele cu finisajul de marmura sunt masive si au o latime considerabila. Aflati ca materialul folosit pentru acestea nu este nicidecum marmura ci compozitul acrylic, care spre deosebire de aceasta este mult mai usor, permite prelucrarea sa in diverse variante si fara imbinari vizibile care ar fi inestetice, este cald la atingere si antibacterian.

   Accentele metalice nu trebuie sa lipseasca dintr-o bucatarie care se doreste a fi in tendinte. Am intalnit acest finisaj in diverse variante si proportii, pornind de la mici detalii decorative aurii si in nuante calde de cupru si pana la corpuri intregi sau placari de perete realizate din otel inoxidabil.

   Si sticla si-a facut simtita prezenta la editia din acest an. Au revenit in tendinte corpurile de bucatarie prevazute cu fronturi din sticla, fie transparenta, fie cu suprafata granulata sau sablata, care lasa sa se vada doar conturul obiectelor din interior. Pentru un efect magnific, prezenta luminii la interior este obligatorie.

Insula- un must have.

   Daca va doriti o bucatarie care sa se inscrie in trenduri, acesteia nu trebuie sa-i lipseasca o insula si este de dorit sa fie una multifunctionala. Le-am vazut peste tot in cadrul evenimentului, intr-o varietate nelimitata de dimensiuni, stiluri si finisaje, prevazute cu sertare, spatii de depozitare, loc de luat masa, etc., toate proiectate cu o mare atentie pentru detalii si elemente de design inedite.

Hota – decor la superlativ.

   Hota este o piesa  indispensabila oricarei bucatarii, iar daca pana acum designu-l nu ne interesa in mod special, fiind suficient ca aceasta sa se inscrie in liniile stilului ales pentru bucatarie si sa dea un randament bun, anul acesta lucrurile stau cu totul altfel. Parca nicioadata nu am vazut asa o diversitate de modele, de la hote mari si impozante cu detalii specifice stilului industrial, care nu au cum sa treaca neobservate si pana la cele foarte elegante si cu forme discrete, in forma de corpuri de iluminat. Deci, se poarta hotele cu stil, iara daca va intrebati daca merita sa investiti intr-o piesa cu design iesit din comun, noi va spunem ca merita, deoarece schimba radical aspectul unei bucatarii.

Bucataria “Transformer”.

   Suna ciudat, insa isi merita cu prisosinta titulatura aceasta. O noua tendinta, ale carei inceputuri se conturau la editia anterioara a targului, este cea care pune un accent considerabil pe ergonomia bucatariei. Este vorba de bucatarii foarte bine gandite, care stau sub semnul miscarii, echipate cu blaturi telescopice, electrocasnice, baterii si chiar zone intregi extractibile. Acestora li se mai adauga si variantele invizibile, care dispar in intregime in spatele unor usi pliabile care intra discret in spatii special prevazute atunci cand sunt deschise. Acest gen de bucatarii se adreseaza consumatorului final care isi doreste sa economiseasca considerabil spatiul de care dispune si sa obtina in cateva miscari un ambient curat si ordonat, odata incheiata activitatea in aceasta arie.

Bucatariile sunt realizate din materiale de ultima generatie, compozit acrilic in special, fiind obtinute astfel suprafete continue si compacte si, foarte important, igienice.

Atentie sporita pentru interior.

   Trecand de la forma si design-ul exterior care mereu au fost foarte atent studiate si proiectate de catre designeri, observam o predilectie pentru organizarea si mai minutiasa a spatiului disponibil in interiorul mobilierului, care a dus catre o dimensiune complet noua a design-ului de bucatarie. Am ramas uimiti de cat de mult au evoluat lucrurile in materie decompartimentari si solutii de depozitare, si atentia acordata detaliilor.

Fronturi personalizate.

Ne-au surprins placut si bucatariile cu fronturi personalizate cu ajutorul print-ului digital. Acestea dau o tusa originala oricarei bucatarii.  Priviti ce contrast placut fac fluturii delicati de pe fronturile acestei bucatarii cu peretele nefinisat din spatele mobilierului si ce nota placuta si feminina capata bucataria cu ajutorul florilor imprimate pe fetele usilor.

Splashback-uri captivante.

   Pentru o bucatarie plina de viata si ceva mai vesela, designerii ne recomanda sa apelam la un joc de culoare si pattern-uri geometrice, inspirate din cultura scandinava si etnice, care raman si anul acesta in tendinte, in materie de placari al peretilor din zona blatului de lucru. Acestea dau profunzime amenajarii si ii confera o nota dinamica si optimista, totul pentru a ne face sa ne simtim bine in acest spatiu.

   Eleganta, calitate, stare de bine si intoarcere la origini, acestea sunt punctele cardinale, trasate de marii designeri si producatori internationali la editia EuroCucina 2016, catre care trebuie sa ne orientam in amenajarea bucatariei in acest an si cei care urmeaza.

   Echipa noastra de creatie si-a incarcat bateriile, si-a umplut bagajele cu idei proaspete si va asteapta cu nerabdare la sediile Global Design cu tot ce este mai nou si frumos in materie de design al bucatariei – inima casei.

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.