DULAPUL TIP DRESSING – ASPECTE SI DETALII BINE DE STIUT

   Spatiul de depozitare pentru haine este unul foarte important pentru fiecare dintre noi. Unii suntem mai norocosi si putem beneficia de un dressing in adevaratul sens al cuvantului, amenajat intr-o incapere separata a casei, insa cei mai multi dintre noi suntem  nevoiti sa ne adaptam si sa gasim solutii pentru a ne organiza spatiul mai putin generos, apeland la un dulap de dimensiuni mai mari care a imprumutat titulatura de “dressing”, in care sa depozitam intr-un mod eficient toate obiectele vestimentare si pe langa o serie de alte lucruri pe care le detinem si care trebuie intr-un mod sau altul sa fie pastrate undeva atunci cand nu sunt folosite.

   In varianta ideala, o incapere ar trebui sa ne permita sa utilizam un perete intreg dintr-un capat in altul pentru a putea monta un sistem de glisare pentru usi direct pe pardoseala si tavan, fara a fi nevoiti sa apelam la pereti laterali iar in interior sa folosim corpuri individuale de mobilier. Atunci cand acest lucru nu este posibil, putem opta pentru clasicul dulap, care poate fi adaptat cu usurinta spatiului si stilului in care este amenajat acesta.

   Un rol esential in aspectul final al acestuia il joaca tipul de usi alese, precum si materialul din care sunt acestea realizate. Putem astfel obtine o piesa de mobilier care sa completeze discret decorul, realizata in nuante deschise si fara prea multe elemente decorative, sau dimpotriva,

o piesa de mobilier care sa se transforme in punctul focal al camerei evidentiindu-se printr-un design elaborat al usilor, infrumusetate cu frezari decorative, insertii de materiale deosebite, oglinzi, sticla sau print digital.

   In ceea ce priveste tipul de deschidere, usile pentru dulapul de tip dressing se impart in trei categorii: batante, respectiv cele cu deschidere clasica, glisante/culisante cale se misca de-a lungul uneia sau a doua sine, in functie de mecanism si o varianta mai putin utilizata – usile pliabile.  Daca ar fi sa ne raportam la popularitate si preferinte in randul clientilor, usile glisante ocupa de departe prima pozitie, deoarece se remarca prin versatilitate si eleganta, pot fi realizate in dimensiuni mari si utilizate in spatii inguste, in comparatie cu usile batante care necesita un spatiu suplimentar care sa permita deschiderea acestora de cel putin 60 cm. In plus, sistemele de glisare au fost simtitor imbunatatite in ultimii ani, devenind mai silentioase si eficiente, astfel incat in prezent putem avea acces la mecanisme care permit o inchidere a usilor la nivel plan, fara acea suprapunere si diferenta specifica sistemelor de glisare clasice, un mare plus din punct de vedere estetic. Usile batante raman o alegere inspirata pentru un dressing tip dulap realizat in stil clasic, dar pana si aici designerii au reusit sa ne convinga ca varianta glisanta poate arata excelent intr-o amenajare clasica reinterpretata.

DULAPUL TIP DRESSING – ASPECTE SI DETALII BINE DE STIUT

   Ca sa ne facem o idee in ceea ce priveste dimensiunile dressing-ului pe care urmeaza sa-l achizitionam, este bine sa  stim si dimensiunile aproximative pe care le ocupa fiecare tip de haina, in functie de modul de pastrare al acestora, respectiv impaturite sau pe umerase. Astfel, camasile, tricourile su puloverele au nevoie de un spatiu de maxim 35 de centimetri pe adancime si in jur de 30 cm pe latime atunci cand sunt impaturite, iar hainele expuse pe umerase agatate pe bara, de un spatiu de  60 de centimetri. Paltoanele si hainele lungi necesita un spatiu vertical de circa 180 cm lungime, pantalonii pliati pe umerase – 125 cm lungime, iar fustele in jur de115 cm. Aceste dimensiuni sunt repere importante atunci cand stabilim gabaritul unui dressing. Daca spatiul disponibil nu permite realizarea unui dulap de 60 cm adancime, exista bare de haine speciale cu montare perpendiculara pe peretele din spate al acestuia, simple sau telescopice, care permit folosirea de umerase. Pe langa bare si rafturi, un dressing bine organizat trebuie sa beneficieze de sertare, care sa permita depozitarea lenjeriei intime si al altor obiecte vestimentare de mici dimensiuni, precum si al bijuteriilor, care vor putea fi astfel pastrate in ordine, rafturi pentru depozitarea pantofilor, precum si diverse accesorii si suporti pentru cravate, curele si genti.

   Este foarte important sa gandim ergonomic interiorul unui dressing. Nimeni nu ar fi bucuros sa fie nevoit sa se urce pe un scaun sau sa se lase in genunchi pentru a ajunge un obiect vestimentar pe care il foloseste in mod frecvent dar care trebuie depozitat in zone greu accesibile deoarece spatiul nu a fost proiectat corect. Pentru a evita asemenea situatii trebuie sa faceti o evaluare a numarului si tipului de haine pe care il detineti pentru a realiza necesarul de rafturi, bare si sertare si sa impartiti interiorul  dressing-ului in trei zone de depozitare: partea de sus pentru lucruri de care aveti nevoie foarte rar, zona de mijloc pentru obiectele vestimentare de care aveti nevoie frecvent, iar in zona de jos cele pe care le folositi cu frecventa medie.

Sursa imagini: www.pinterest.com

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.