DIVIZORUL DE SPATIU – O MODALITATE INGENIOASA PENTRU ORGANIZAREA CAMINULUI NOSTRU.
Conceptul de open space in ultimii ani a castigat simtitor teren in preferintele designerilor si al beneficiarilor in comparatie cu clasica compartimentare a locuintelor cu ajutorul peretilor ziditi. Tuturor ne plac spatiile ample, induntate de lumina si aerisite, ne place sa petrecem cat mai mult timp cu familia, facand diferite lucruri fara a fi nevoiti sa stam inchisi intr-o camera separata. Este clar – nu ne mai plac peretii! Totusi, exista situatii cand spatiul cere o divizare din punct de vedere functional si uneori chiar estetic, in special in cazul spatiilor foarte ample in care este necesara o delimitare a zonelor de activitate. Uneori si in cazul spatiilor mai mici este nevoie de o divizare functionala, iar in acest caz un perete nici nu poate intra in discutie. Din fericire designerii au venit cu o solutie foarte ingenioasa care sa rezolve asemenea situatii fara a afecta senzatia de spatialitate oferita de un open space, respectiv divizorul de spatii.
Le putem folosi oriunde in casa: in living, pentru a delimita o zona de lectura de restul camerei de exemplu, in dormitor, in camerele de copii, pentru a delimita zona de dining aflata intr-o bucatarie deschisa, in zona de intrare in casa, in cazul in care nu ne dorim un hol delimitat de pereti ziditi, etc. Exista multiple variante in acest sens, care sunt conditionate doar de forma si dimensiunea spatiului.
Exista mai multe variante in acest sens, precum ridicarea unui perete pe semiinaltime, folosirea panourilor din sticla transparenta sau sablata sau al paravanelor realizate din diverse materiale, insa din punctul nostru de vedere, cele mai spectaculoase si practice sunt piesele de mobilier folosite pe post de separator de spatii, mai exact rafturile tip biblioteca, care pe langa faptul ca ofera o delimitare a anumitor zone de interes, fara a modifica componentele structurale ale incaperii, si un spatiu suplimentar de expunere sau chiar depozitare, au si un important rol estetic intr-o amenajare, devenind de cele mai multe ori punctul focal al acesteia.
In incaperile ceva mai mici, lucrurile sunt oarecum simple, putem folosi drept separator o etajera sau un ansamblu de etajere, insa partea frumoasa vine in cazul spatiilor generoase care ne permit sa ne jucam cu volumele si in care putem folosi o intreaga biblioteca pe post de perete despartitor, care sa ne ofere si un plus de spatiu de depozitare in dulapurile prevazute cu usi.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!