Cuptoarele Electrice – Secretul Reusitei in Bucatarie

   Toti bucatarii fie ei profesionisti, fie amatori  stiu ca o bucatarie nu poate fi completa fara un cuptor. De altfel cum ne-am putea bucura de aroma unei paini proaspat coapte, de o friptura suculenta sau delicioasele prajituri de casa in lipsa acestuia?

   Era batranului aragaz, dotat cu un cuptor care de cele mai multe ori dadea ceva batai de cap unui bucatar incepator, pana sa se obisnuiasca cu folosirea acestuia datorita lipsei controlului exact al temperaturii, a cam apus. Astazi avem la dispozitie o oferta bogata de cuptoare incorporabile performante prevazute cu variate optiuni si programe speciale pentru gatit, care ne simplifica mult activitatea in bucatarie si ne ofera garantia unor preparate gatite perfect.

   In functie de forma de alimentare cuptoarele pot fi clasificate in doua gategorii, respectiv cele care functioneaza pe gaz si cele electrice. Cei care sunt obisnuiti cu gatitul traditional probabil vor tinde sa se orienteze catre varianta clasica alimentata cu gaz. Aceste cuptoare, e drept, au evoluat foarte mult din punct de vedere al performantei,  dar totusi nu se pot compara cu cele electrice din punct de vedere al complexitatii si rezultatelor obtinute, acesta fiind si motivul pentru care acestea ocupa prima pozitie in preferinte atunci cand vine vorba de utilarea bucatariei.

   Cuptorul pe gaz  nu difera foarte mult de cel de care dispune un aragaz clasic. Acesta este o varianta buna de luat in calcul atunci cand deja folositi aceasta sursa pentru incalzirea locuintei, in plus cuptoarele pe gaz au  si un pret ceva mai redus fata de cuptoarele electrice.

In ceea ce priveste instalarea acestuia, trebuie sa tineti cont de faptul ca spre deosebire de aragaz, care este  racordat la instalatia de gaze intr-un singur punct ce distribuie gazele atat spre plita cat si spre cuptor, in cazul electrocasnicelor incorporabile se cer doua racorduri separate, denumite puncte de ardere, pentru fiecare punct in plus  fiind necesara si plata unei taxe.

   Spre deosebire de cuptoarele electrice, in cazul unui cuptor pe gaz mentinerea unei temperaturi constante pe termen lung este ceva mai dificila, deoarece acest lucru depinde foarte mult de presiunea gazelor.

Daca ati luat hotararea sa achizitionati un astfel de cuptor, recomandarea noastra ar fi sa investiti intr-un model prevazut cu  un sistem de convecție care presupune existenta unui ventilator situat in spatele cuptorului care distribuie si uniformizează aerul cald în interiorul cuptorului preparatele fiind  gătite mult mai bine, iar pentru a va bucura de bucate alese si cat mai diverse, cautati ca acesta sa dispuna si de functiile de rotisare si grill.

   Cuptorul electric este un etalon al bucatariei moderne. Usor de folosit si prevazut cu o multitudine de functii, acesta reduce considerabil timpii de gatire si ne ajuta sa obtinem mancaruri preparate impecabil datorita faptului ca permite un control precis al temperaturii de coacere.

O varianta mai ieftina a cuptorului electric este cea conventionala, care se rezuma la existenta in partea de jos si sus  al unor rezistente care se incing in functie de temperatura setata de pe panoul de control. Odata atinsa aceasta temperatura in interiorul cuptorului, un circuit electronic controlat de un termosenzor va decupla elementele de incalzire, care vor porni din nou daca temperatura va scadea sub gradele setate.

Cele cu adevarat performante sunt cuptoarele multifunctionale. Aceste  sunt prevazute cu ventilator pentru ditribuirea uniforma a aerului cald in interiorul cuptorului si diverse functii precum decongelarea rapida, programe speciale de gatit, program de coacere eco pentru un consum energetic minim, functia turbo care permite coacerea si rumeniarea la doua inaltimi diferite in acelasi timp, programe pentru retete presetate, grill, etc. Alegerea unui astfel de cuptor trebuie strans corelata cu necesitatile noastre, modul in care suntem obisnuiti sa gatim si tipul mancarurilor pe care ne place sa le preparam.

   In prezent putem gasi in magazinele de profil si cuptoare electrice care folosesc cocncomitent caldura si aburul pentru gatirea alimentelor. Un astfel de cuptor este o alegere perfecta pentru persoanele care isi doresc un stil de viata cat mai sanatos.

   Autocuratarea este in mod cert una dintre cele mai importante optiuni pe care trebuie sa o detina un cuptor incorporabil, pentru a nu va da batai de cap petele de grasime  care inevitabil se depun pe peretii acestuia in timpul gatirii. Stim cu totii cat de dificila si neplacuta poate fi aceasta treaba si atunci de ce sa nu lasam acest aspect in grija tehnologiei daca putem?

   Producatorii ne pun la dispozitie trei variante de autocuratare: pirolitica, catalitica si mai nou curatarea cu abur.

   Autocuratarea pirolitica sau piroliza cum mai este denumita, este un procedeu de descompunere a al resturilor alimentare si petelor de ulei cu ajutorul temperaturilor foarte  inalte, mai aexact a uneia care poate atinge 500 de grade celsius, astfel incat acestea sa fie arse si transformate in cenusa, fiind usor de inlaturat cu ajutorul unei lavete umede. Termenul provine din limba greaca, pyr insemnand foc iar lysis avand intelesul de separare. Avantajul acestei tehnici este ca acest proces de curatare este efectuat intr-un timp foarte scurt si este capabil sa inlature chiar si cele mai dificile pete. Din pacate cele 500 de grade celsius la care se ajunge pe durata procesului de autocuratare, atrag dupa sine  un consum destul de mare de energie.

   Autocuratarea catalitica este o tehnica destul de raspandita printre cuptoarele incorporabile in momentul de fata. Acestea sunt prevazute la interior cu un strat gros de email special care atrage si absoarbe murdaria si grasimea pe care o descompune cu ajutorul particulelor minuscule din ceramica chiar in timpul gatitului. Exista si anumite modele care dispun de panouri catalitice care din pacate necesita inlocuire la cateva luni.

   Autocuratarea cu aburi este cea mai noua tehnologie descoperita de producatorii de cuptoare. Aceasta functioneaza asemenea unui proces de infuzare. Majoritatea cuptoarelor prezinta functia de autocuratare cu aburi sub denumirea de Aqua Clean sau  Hidroclean, cum a fost denumita de partenerii nostri TEKA. Este vorba despre sistemul revolutionar de autocuratare care se obtine prin combinarea functiei inovatoare Hydroclean cu emailul special Hydroclean. Veti avea nevoie doar de un pahar de apa care trebuie turnata pe partea inferioara a cavitatii cuptorului. Functia Teka Hydroclean va evapora apa din cavitatea cuptorului si o va condensa pe peretii reci ai acestuia. Apa si aburul, impreuna cu proprietatile excelente ale noului email Teka Hydroclean fac ca grasimea si alte murdarii de pe peretele cuptorului sa poata fi inlaturate fara efort.  Cuptoarele dotate cu aceasta functie ofera siguranta: temperatura din interiorul cuptorului nu atinge 100 de grade C, iar consumul de energie este incomparabil mai mic fata de sistemele de autocuratare pirolitica.

In materialul de mai jos, puteti vedea  cum functioneaza acest sistem.

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.