CUM SA NE PLANIFICAM SINGURI SPATIUL BUCATARIEI

   In tumultul zilelor noastre, informatia a devenit o resursa foarte importanta care ne ajuta sa economisim timp si bani. Cu cat stim mai multe cu atat mai bine ne putem organiza si atinge obiectivele propuse, lucru valabil pentru orice domeniu sau activitate.

   Asa cum am mai precizat si cu alte ocazii, amenajarea sau reamenajarea unei locuinte nu este o misiune tocmai usoara. In cazul anumitor incaperi este mai simplu, insa in cazul altora, si aici ne vom referi in special la bucatarie, acest proces este mult mai laborios deoarece trebuie luate in calcul foarte multe detalii pentru a obtine in final o amenajare eficienta si echilibrata estetic. Desigur, daca vom apela la un personal calificat in domeniu lucrurile vor fi considerabil simplificate, insa tot mai bine este ca inainte sa ajungem la un specialist sa ne facem singuri “temele”, respectiv sa ne analizam si sa ne organizam spatiul pentru ca vom reusi sa purtam o discutie cu acesta la un alt nivel si sa ne facem mult mai bine intelesi fiind mult mai aproape de scopul final al amenajarii. Aici, ne vin in ajutor anumite dimensiuni oarecum standard specifice unei bucatarii de care putem sa tinem cont pentru a o putea imparti  pe zone si a ne face o idee in privinta spatiului pe care il avem disponibil pentru fiecare  si pentru a ne face o imagine realista despre forma si marimea viitorului ansamblu de mobilier. Spunem realista, pentru ca de multe ori ne-am confruntat cu situatia in care clientii isi doreau un mobilier de bucatarie care pur si simplu era imposibil de incadrat in spatiul de care dispuneau.

   Primul lucru pe care trebuie sa-l luam in calcul este impartirea bucatariei pe zone: zona de depozitare, zona de lucru si zona de gatit. Asa cum am mai precizat si in alte articole care vizau spatiul bucatariei, acestea trebuie amplasate astfel incat intre ele sa se creeze un triunghi imaginar ale carui laturi sa nu depasesca insumat 7,9 m, aceasta dimensiune fiind un reper esential in proiectarea unei bucatarii.

   Zonei de depozitare si refrigerare este indicat sa i se aloce spatiul de la intrarea in incapere. Este ideal ca aceasta sa comunice cu blatul mobilierului pentru a va usura manevrarea obiectelor si alimentelor, in momentul in care le scoateti sau urmeaza sa le puneti in dulap. Incercati sa stabiliti ce tip de compartimente aveti nevoie pentru a depozita alimentele neperisabile si alte obiecte consumabile (prosoape, hartie copt, folie alimentara etc.) necesare in bucatarie.

   Zona de lucru dedicata pregatirii alimentelor pentru gatit trebuie amplasata neaparat in vecinatatea chiuvetei. In general, intr-o bucatarie de mici dimensiuni este nevoie de aproximativ 92 cm spatiu pe blat pentru a ne desfasura in bune conditii activitatea sau de cel putin 45 cm pe ambele partiale chiuvetei. In cazul bucatariilor spatioase este evident ca spatiul dedicat lucrului va fi mult mai generos. Tot in aceasta zona, trebuie sa luam in calcul amplasarea dulapurilor care vor gazdui ustensilele necesare prelucrarii si prepararii alimentelor pe care le folosim in mod curent. Daca bugetul va permite, va recomandam sa va orientati catre sertare care sunt mult mai comod de folosit decat un dulap clasic, deoarece putem vedea de deasupra tot ce este in interior si nu suntem nevoiti sa ne aplecam pentru a avea acces la cele necesare. In zona de deasupra este indicat sa prevedem spatii pentru depozitarea paharelor si farfuriilor.

CUM SA NE PLANIFICAM SINGURI SPATIUL BUCATARIEI

    Zona de gatit este ideal sa reuneasca in acelasi perimetru plita si cuptorul/cuptoarele dupa caz. Daca spatiul ne permite, este indicat sa alocam intre 50 – 90 cm din blatul mobilierului in imediata vecinatate a plitei si a cuptorului pentru a putea manevra si plasa aici vasele de gatit, in special cand acestea sunt fierbinti pe un suport special prevazut in acest sens. In dulapurile din zona de gatit trebuie sa depozitam diverse vase destinate acestui scop si condimentele, iar aici va recomandam cu caldura sa va orientati catre sertare.

   Dupa ce am impartit bucataria pe zone, urmeaza sa ne indreptam atentia catre dimensiunile specifice elementelor de mobilier. In general un blat de bucatarie are o latime de 61 de cm si va fi amplasat la inaltimea de 92 cm. Bineinteles ca aceste dimensiuni nu sunt neaparat standard, ci pot fi ajustate in functie de necesitate. De exemplu in cazul persoanelor mai inalte blatul poate fi amplasat la 97 cm.

   Un rol foarte important in aspectul final al bucatariei il au dulapurile superioare. Inaltimea la care sunt amplasate, forma acestora si modul de deschidere al usilor sunt cele care definesc forma acesteia. In cazul corpurilor cu deschidere verticala inaltimea de la blat, la care acestea se vor monta, este de 46 de cm, iar in cazul celor cu deschidere orizontala specifice bucatariilor moderne de 60 maximum 70 cm inaltime recomandata si pentru montarea corecta a unei hote. Ca inaltime generala pentru mobilierul de bucatarie designerii recomanda un minim de 180-200 cm pentru un acces usor la rafturile superioare si 220-240 cm pentru un acces relativ usor, cu ajutorul unei mici scari, special prevazute in acest scop. Bucatariile care depasesc aceasta inaltime nu vor fi foarte practice, insa acolo unde exista deficit de spatiu dulapurile superioare pot servi pentru depozitarea obiectelor de care avem nevoie doar ocazional. In ceea ce priveste adancimea recomandata pentru corpurile suspendate 35 de centimetri sunt suficienti, in special in cazul dulapurilor amplasate la o inaltime mai joasa fata de baza.

    Trebuie neaparat sa aducem in discutie culoarele de trecere necesare unei bucatarii, in special daca este una care beneficiaza de insula si mobilierul dispus paralel pe doi pereti in forma de U. Trebuie sa luam in calcul o distanta de minim 120 cm si maxim 165 cm intre cele doua laturi, sau bucatarie si insula. O distanta mai mare de 165 de cm va face bucataria ineficienta.

   In ceea ce priveste electrocasnicele, nu trebuie sa va faceti griji.Producatorii in domeniu s-au aliniat anumitor dimensiuni standard, astfel incat acestea sa se incadreze ca adancime intr-un mobilier. Asa cum am specificat in articolul anterior, indicat este sa alegem aceste unitati inainte de a demara proiectarea mobilierului pentru a cunoaste dimensiunile exacte ale acestora de care sa tinem cont si a gestiona corect spatiul ramas pentru mobilier.

   In final, tot ce avem de facut este sa ne inarmam cu o ruleta, o foaie de hartie, un creion si putina rabdare si sa facem o schita preliminara tinand cont de dimensiunile si recomandarile de mai sus. Spor! Iar noi va asteptam la sediul nostru, cu sau fara schita, pentru a va oferii cele mai bune servicii.

 Sursa imagini: www.pinterest.com

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!