CATEVA RECOMANDARI PENTRU INGRIJIREA ADECVATA A UNEI SALTELE

   Indiferent de investitia facuta in momentul achizitiei unei saltele, este normal sa ne dorim sa o folosim cat mai mult timp, fara a intampina probleme. Ca in cazul oricarui lucru care este folosit frecvent, durata de viata a saltelei va depinde foarte mult de un mod corect de exploatare si ingrijire, iar din acest motiv este esential sa respectam  indicatiile general valabile pentru saltele in acest sens, precum si cele speciale precizate de producator.

   Am precizat in articolul anterior cat de important este sa ne documentam si sa alegem un produs de calitate. Cu cat sunt mai bune materialele din care este realizata o saltea cu atat mai bine va rezista aceasta in timp.

   Inca de la achizitie  si livrare se recomanda ca o saltea sa fie manevrata cu atentie. Este foarte important sa evitam indoirea acesteia, deoarece se poate deteriora iremediabil structura interna de sustinere, in special daca salteaua este de mari dimensiuni. Va recomandam sa evitati achizitionarea unor saltele care au fost rulate pentru a ocupa mai putin spatiu la depozitare sau pentru a reduce cheltuielile de transport.

CATEVA RECOMANDARI PENTRU INGRIJIREA ADECVATA A UNEI SALTELE

   Rotirea periodica este o conditie extrem de importanta in ceea ce priveste exploatarea adecvata a unei saltele. Aceasta operatiune contribuie la uzura uniforma a saltelei, care in alte conditii risca sa se taseze in timp sub greutatea corpului. In prima luna dupa achizitie este indicat sa intoarcem cel putin o data salteaua pentru a permite structurii si materialelor din compozitie sa se uniformizeze si sa se aseze, deoarece de cele mai multe ori in depozite saltelele sunt pastrate in pozitie verticala. Dupa prima luna salteaua se va intoarce in functie de anotimpuri. Exista saltele finisate cu materiale speciale pe fiecare din cele doua parti, care au fata vara-iarna, cea pentru iarna fiind din materiale care pastreaza caldura, iar cea pentru vara fiind realizata din materiale care au un efect invers. Chiar daca o saltea nu este echipata astfel, se recomanda intoarcerea pe cealalta fata o data la sase luni, de dorit primavara si toamna, si tot o data la sase luni rotirea astfel incat zona capului sa ajunga in zona de picioare si invers, de dorit vara si iarna.

   Aerisirea este o alta activitate pe care trebuie sa o includem in rutina de ingrijire a unei saltele. Acest procedeu este esential din punct de vedere a igienei, aerisirea periodica impiedicand dezvoltarea bacteriilor, fungilor si acarienilor. Deschideti larg ferestrele si lasati salteaua descoperita, fara lenjerie, timp de cateva ore in fiecare saptamana. Aerisirea contribuie si la eliminarea umezelii acumulate in timp datorita transpiratiei in timpul somnului, umezeala fiind un factor negativ, care afecteaza salteaua. Pentru persoanele care prefera sa aeriseasca temeinic salteaua afara in sezonul cald, mentionam faptul ca razele directe ale soarelui si temperaturile ridicate pot afecta iremediabil structura acesteia. Alegeti un loc umbrit.

Pentru a mentine salteaua curata, se recomanda aspirarea periodica a acesteia. O frecventa de cel putin o data pe luna, ne va ajuta sa mentinem curat si proaspat locul in care dormim, fara praf si implicit mai putine pusee alergice in cazul persoanelor sensibile din acest punct de vedere.

Desi de cele mai multe ori au un pret mai mare saltelele cu husa detasabila se dovedesc a fi  mult mai practice in timp, deoarece aceasta poate fi data cu usurinta jos si spalata. Saltelele fara huse din pacate nu pot fi spalate decat cu detergent uscat. Spalarea umeda este interzisa!

Pentru a preveni aparitia petelor pe suprafata saltelei putem apela la huse de protectie realizate din materiale impermeabile, care o vor proteja de murdarie si umezeala, iar in  acest caz va recomandam sa optati pentru un produs de calitate care va oferi tot confortul necesar in timpul orelor de somn.

Foarte important este si suportul pe care sta o saltea. Un pat de calitate va fi intotdeauna echipat cu o somiera – un suport special prevazut cu lamele care permit aerisirea saltelei. Evitati achizitionarea acelora care au pe post de suport o placa compacta din PAL sau MDF care impiedica circulatia aerului. Somiera trebuie sa fie intr-o stare buna pentru a nu afecta suprafata saltelei, daca aceasta este deteriorata este indicat sa o inlocuiti.

Sursa imaginilor: www.pinterest.com

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.