CAMERA COPIILOR – TIPURI DE PAT PENTRU OPTIMIZAREA SPATIILOR MICI.

   Camera copiilor este in mod cert una dintre cele mai dinamice incaperi dintr-o casa, aflata in continua schimbare si adaptare pentru a satisface necesitatile acestora odata cu inaintarea in varsta. Din pacate marea majoritate a locuintelor moderne ofera mai putin spatiu decat ne-am dori si am avea nevoie, in special cand vine vorba de dormitoarele destinate celor mai mici sau tineri membri ai familiei, care nu isi petrec timpul aici doar pentru a se odihni, asa cum se intampla in cazul adultilor, ci si pentru a se juca dand frau liber imaginatiei si  pentru a studia si a-si descoperi propriile pasiuni, lucruri care fac destul de dificila amenajarea unei astfel de incaperi.
De obicei o camera destinata unui singur copil trebuie sa aiba cel putin 9 mp, iar in cazul celor care gazduiesc 2 – 3 copii cel putin 12 mp, acesta fiind necesarul minim de suprafata capabil sa asigure un confort psihic din punct de vedere al perceperii spatiului, care amenajat adecvat poate oferi unui copil conditii optime pentru a se simti in largul sau in propria camera si a se dezvolta armonios. De multe ori acest proces este ingreunat nu numai de suprafata redusa, ci si de pozitionarea geamurilor, a usii, a prizelor, iar daca mai apare si cate o grinda care face partea din structura de rezistenta a constructiei, situatia se poate complica simtitor.

   Cuvintele – cheie ale unei amenajari de acest gen sunt optimizarea mobilierului si gasirea a cat mai multe solutii de economisire a spatiului. In general este indicat sa optam pentru un mobilier modular care sa permita repozitionarea elementelor pentru reamenajare in timp care sa permita adaugarea de noi componente la nevoie, odata cu cresterea celui mic. Patul este una dintre cele mai importante piese de mobilier din camera, iar daca facem o alegere potrivita din punct de vedere al design-ului si dimensiunii acesta poate contribui simtitor la economisirea de spatiu. Iata cateva tipuri de pat care pot fi de mare ajutor in acest sens:
Patul prevazut cu lada de depozitare, probabil cea mai populara si accesibila varianta destinata camerelor pentru copii si tineret.

   Acest tip de pat este echipat cu o somiera rabatabila, care permite ridicarea saltelei si accesul facil catre spatiul destul de generos aflat dedesubt, care poate fi folosit pentru depozitarea lenjeriei peste zi,diferitor lucruri si obiecte precum si pentru hainele care nu sunt de sezon. De obicei acest tip de pat este indicat daca intentionati sa-l amplasati pe mijlocul incaperii, pentru a putea manevra mai usor somiera.

Patul prevazut cu sertare este o alta varianta practica si utila pentru camerele de copii, in special daca patul trebuie amplasat langa perete. Sertarele permit o organizare mai eficienta in ceea priveste lucrurile din interior si ofera posibilitatea copiilor de a le deschide si manevra usor, fata de paturile cu somiera rabatabila, destul de greu de ridicat si din cauza greutatii dar si din motive de securitate. Intr-o varianta reinterpretata exista si paturi de acest gen prevazute cu rafturi deschise care servesc ca zona de depozitare pentru carti.

   Putem gasi in magazinele de specialitate si paturi prevazute cu sertar care gazduieste de fapt un alt pat pentru al doilea copil sau musafirii de ocazie al celui mic.

Patul supraetajat este o varianta excelenta pentru a economisi spatiu intr-o camera destinata mai multor copii, deoarece ocupa un spatiu minim in raport cu suprafata pardoselii. Acest tip de pat a fost reinterpretat in variate moduri de catre designeri, variantele optime fiind cea in care paturile sunt dispuse in forma de L, acolo unde spatiul permite, astfel incat patul de jos sa se afle in unghi drept  cu cel din zona superioara, sau cea in care paturile aflate pe aceeasi latura se suprapun doar partial, astfel incat sa se creeze doua zone de odihna independente, cu acces mai facil catre patul de sus, facut pe o scara creata din elemente de mobilier care ofera in plus si un spatiu de stocare, mult mai sigura decat cea cu care sunt prevazute paturile clasice suprapuse. In plus o astfel de structura permite strecurarea de dulapuri si spatii de studiu in zona de podea ramasa libera.

Patul suspendat sau patul tip “loft”, cum i se mai spune in domeniul designului de mobilier, este de fapt un pat suprainaltat, sustinut de o structura , zona de sub el  fiind alocata de obicei studiului sau altor activitati. Acesta tip de pat este destinat unui singur copil, perfect pentru incaperi mai inalte cu suprafata redusa. O atentie sporita trebuie acordata iluminatului adecvat necesar pentru asigurarea  vizibilitatii optime pentru cei mici, precum si structurii de rezistenta, patul nefiind sustinut de un corp solid precum un dulap, asa cum se intampla in cazul paturilor suprapuse.

Patul rabatabil este o alta varianta optima pentru spatiile mici si, in special, inguste, care prin doua miscari permite ascunderea acestuia in cadrul unui mobilier sau al unei nise in perete, pe timpul zilei, spatiul ramanand liber, precum si coborarea sa la lasarea serii sau in momentele de relaxare peste zi. Rabatarea acestuia se poate face fie pe lungime fie pe latime, in functie de spatiul disponibil in camera.

Patul rulant este o varianta “smart”, relativ nou aparuta pe piata mobilierului, dar destul de repede acceptata si frecvent folosita de catre designeri  ca solutie pentru mobilarea spatiilor reduse ca suprafata, datorita versatilitatii sale. Acest tip de pat poate fi cu usurinta deplasat de-a lungul unui panou modular prevazut cu o serie de  sine de glisare si este acompaniat de cele mai multe ori de inca un pat sau birou. Un mare plus al acestui tip de mobilier este faptul ca permite copilului sa fie creativ si sa hotarasca singur configurarea si gestionarea propriului spatiu.

Sursa imaginilor: www.pinterest.com, www.arredamentidiotti.com

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.