BUCATARIILE IN STIL EMPIRE – EXPRESIE A LUXULUI

   Stilul imperial in designul interior este o intruchipare pura a luxului si opulentei. Acesta imbina intr-un mod surprinzator formele clare si strictetea specifica stilului clasic cu numeroase elemente de decor, cu forme complicate si finisaje extravagante, interioarele astfel amenajate fiind foarte impozante si “grele”, daca putem spune asa, din punct de vedere vizual, dominate de o atmosfera calma si solemna, in care timpul parca sta in loc.

   Ca si origini, stilul imperial a aparut in secolul XIX, in timpul domniei lui Napoleon Bonaparte, menit sa exprime, prin opulenta si luxul exagerat, grandoarea Frantei.

   Acesta a trecut cu brio testul timpului, fiind apreciat si in zilele noastre si ales pentru decorarea spatiilor rezidentiale si, in special celor comerciale, hotelurilor high-class, saloanelor si SPA-urilor exclusiviste. Ca si in cazul celorlalte stiluri acesta a suferit transformari in timp, in scopul de a-l adapta la modul de viata actual, apectul auster si riguros dat de esentele de lemn destul de inchise la culoare, fiind inlocuit cu unul mult mai bland cu ajutorul nuantelor deschise de alb si crem, precum si prin introducerea in decor al elementelor glam, care confera mobilierului si ambientului o nota contemporana.

   Stilul Empire nu este unul accesibil tuturor. Acesta cere finisaje impecabile, precum si materiale si accesorii de cea mai buna calitate. Chiar si un ochi mai putin experimentat va sesiza imediat o calitate indoielnica a finisajelor si detaliilor prezente intr-un astfel de ambient, deoarece aceasta nicidecum nu poate fi mascata de opulenta decorului, iar un rezultat dezastruos este iminent.
In sectorul amenajarilor rezidentiale, de cel mai mare succes se bucura bucatariile realizate in acest stil. Extrem de elegante si rafinate, acestea sunt usor recognoscibile datorita multitudinii de elemente decorative, prezente pe intreaga suprafata a mobilierului, precum decoruri metalice finisate cu patina aurie, de cele mai multe ori, sau argintie, manere incrustate cu cristale veritabile si nu in ultimul rand, nelipsitele cornise, coloane si capiteluri miniaturale de inspiratie greco – romana, sculptate minutios si finisate cu aceeasi patina pretioasa. Blaturile sunt realizate din materiale naturale, cu preponderenta din marmura.

   Amenajarea unei bucatarii in stil imperial, solicita neaparat o incapere foarte spatioasa cu tavan inalt si foarte bine iluminata. Aceeasi atentie pentru detalii, dusa la extrem in cazul mobilierului, este necesara si pentru finisarea peretilor si pardoselilor, iar compromisul in ceea ce priveste materialele folosite, nu poate intra in discutie nici aici. Bucataria va fi iluminata bineinteles de un candelabru somptuos, iar perdelele, draperia precum si tapiteria scaunelor, vor fi realizate din tesaturi precum matase, catifea sau brocart.
Costurile pe care le implicarealizarea unui astfel de ambient, fac lesne de inteles motivul pentru care acest stil nu se adreseaza publicului larg. Exclusiviste si pretentioase, proiectele de amenajare in stil Empire trebuie concepute si atent supravegheate de catre un designer, deoarece nu este deloc simplu sa creezi un decor echilibrat si corect din punct de vedere stilistic, lucrand cu un stil atat de incarcat cu elemente decorative.

Sursa imaginilor: www.jumbo.it, www.concrettacucine.it, www.dangeli.it, www.arcamobili.it, www.pinterest.com.

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.