BANDA LED – MAGIA LUMINII IN DESIGNUL DE INTERIOR

Nu este un secret faptul ca fiecare tanjim dupa un camin amenajat cu bun gust, elegant si confortabil. Finisajele, mobilierul si decoratiunile sunt cele care asigura obtinerea multdoritului ambient si de cele mai multe ori este suficient sa le imbinam si asociem intr-o maniera care sa ne satisfaca asteptarile, dar se mai intampla cateodata sa avem impresia ca parca lipseste ceva. Producatorii si designerii ne ofera in prezent o multitudine de materiale inovatoare si solutii care sa ne ajute sa obtinem o casa de vis care sa aiba “acel ceva” personal si special, care sa o diferentieze de altele.

Importanta luminii artificiale in interioarele noastre este incontestabila, atat din punct de vedere functional cat si estetic, aceasta fiind responsabila de asigurarea vizibilitati dar mai ales de obtinerea unei atmosfere placute si adecvate necesitatilor noastre si starii de spirit. Despre tipurile de iluminat artificial am mai discutat si in articolele anterioare, insa in acesta ne-am propus sa aducem in atentie banda LED, care nu este un corp de iluminat in sine, insa poate face minuni atunci cand discutam despre design-ul de interior si sa ofere caminului nostru acel “je ne se qua” de care am pomenit in randurile de mai sus. Spunem acest lucru pentru ca efectul acesteia este unul pur si simplu magic atunci cand se lasa intunericul, obiectele din jur si intreaga incapere capatand noi dimensiuni, un nou volum si profunzime.

BANDA LED – MAGIA LUMINII IN DESIGNUL DE INTERIOR

Banda LED este extrem de discreta in ambient, aceasta fiind si regula numarul unu, atunci cand alegem sa apelam la utilizarea acesteia pentru a ne personaliza caminul – trebuie sa fie invizibila indiferent de locul in care este montata, pentru a se obtine efectul scontat, tot ce trebuie sa perceapa ochiul este lumina difuza care se raspandeste in incapere.
Benzile cu LED se pot utiliza in orice camera a casei si pot fi pozitionate in scafe, pentru a ilumina zone din pereti sau tavan, montate in zona treptelor scarilor, si pot fi folosite cu succes si pentru a pune in valoare mobilierul sau anumite zone din cadrul acestuia. Regula de baza in ceea ce priveste utilizarea benzilor LED, indiferent de localizare si scop, este ca acestea sa fie complet invizibile, tot ce trebuie sa perceapa ochiul este lumina difuza, care contureaza elegant zona in care acestea sunt montate si se propaga discret si uniform in restul incaperii. Gama de culori disponibila cuprinde nuante precum alb rece, alb cald, rosu, albastru, verde, galben si RGB (banda multicolora). Pentru design-ul de interior rezidential designerii folosesc de obicei alb rece si alb cald, celelalte nuante fiind recomandate mai degraba pentru spatiille comerciale. Pe langa avantajul de a crea o atmosfera intima si placuta, benzile LED inregistreaza un consum foarte redus de curent, au o durata de viata de aproximativ 100.000 de ore si sunt foarte maleabile, usor de manevrat si drept urmare usor de instalat.
   Oricat am descrie in cuvinte originaliteatea si frumusetea unui ambient in care este integrat un astfel de iluminat, acestea palesc in fata imaginilor care sunt mai mult decat graitoare in acest sens. Ni se pare spectaculos modul in care se transforma un mobilier de living din punct de vedere a volumului si profunzimii odata cu lasarea serii, atunci cand lumina delicata “curge” din spatele panourilor sau etajerelor.

In dormitor benzile LED pot fi folosite cu succes pentru a scoate in evidenta tablia patului de exemplu, prin montarea acesteia in spate, pentru a crea o zona de interes la nivelul peretelui din treptul patului sau pentru a crea o iluzie optica interesanta de flotabilitate in cazul pieselor de mobilier. Lumina discreta emisa de numeroasele LED-uri va asigura o atmosfera relaxanta si calmanta, potrivita pentru momentele care preced somnul de noapte.
In bucatarie de asemenea se pot face o multime de “artificii” cu ajutorul benzilor LED, pentru a da o nota inedita intregului ansamblu de mobilier. Acestea pot fi amplasate fie deasupra dulapurilor superioare, in zona de lucru dintre corpurile de mobilier, pentru o mai buna vizibilitate in momentul pregatirii alimentelor, sub blatul de lucru sau sub corpurile de mobilier in zona soclului, in interiorul corpurilor prevazute cu usi de sticla sau a celor fara usi, cu acelasi rezultat spectaculos in fiecare dintre situatiile enumerate. Cu ajutorul benzilor LED se poate obtine un efect foarte interesant, daca acestea se amplaseaza in spatele sticlei cu care se placheaza peretele din zona de lucru, sau in spatele altor tipuri de materiale cu un anumit grad de transparenta care filtreaza lumina (plexiglas, compozit acrilic).
Si baia poate beneficia de un up-grade cu ajutorul benzilor LED. Spre deosebire de celelate incaperi ale casei, aici datorita gradului de umiditate ridicat, este indicata folosirea benzilor LED cu un grad ridicat de protectie, respectiv IP44. Amplasarea in spatele oglinzii, sub corpurile de mobilier suspendate, sau in scafe la nivelul tavanului sau pardoselii ne vor permite sa recreem o atmosfera specifica unui SPA si cine nu si-ar dori un SPA in propria casa?
Camera copiilor, dining-ul, holul , dressing-ul, in fiecare dintre aceste incaperi putem gasi o modalitate pentru a integra banda LED, obtinand astfel o sursa suplimentara de lumina ambientala si un plus de valoare din punct de vedere estetic.

Surasa imaginilor: www.pinterest.com

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.