BACK TO SCHOOL! IDEI PENTRU AMENAJAREA ZONEI DE STUDIU DESTINATE COPILULUI SCOLAR.

   Noul an scolar bate la usa, pregatirile sunt in toi, iar printre preocuparile parintilor, in special al celor care abia incep acest frumos capitol din dezvoltarea copilului,  se numara in mod evident si crearea unor conditii adecvate pentru studiu in camera sa sau eventual intr-o alta  zona din casa, daca aceasta nu permite incadrarea unui birou aici.

   De cele mai multe ori, amenajarea unei zone de studiu nu implica neaparat schimbarea intregului mobilier din camera, insa o reorganizare a acesteia in mod cert va fi necesara pentru a obtine o pozitionare optima pentru birou si pentru a facilita accesul copilului  catre obiectele de care au nevoie in timpul studiului. Este totusi important sa reusiti sa “legati” biroul cu restul decorului si sa-l incadrati frumos in ambient, fara a face o nota discordanta cu restul pieselor de mobilier. Cel mai simplu ar fi sa achizitionati unul realizat pe baza de comanda, din materiale si in culori similare cu cele prezente in camera sau sa optati pentru unul complet diferit, daca stilul de amenajare permite, si sa lasati in seama decoratiunilor incadrarea lui in ambient.

   Este foarte important sa alegem dimensiunea potrivita pentru birou si scaun, aceasta fiind cruciala in ceea ce priveste pozitia corecta a corpului in timpul activitatilor desfasurate, deoarece daca nu este adecvata, repercusiunile asupra sanatatii si dezvoltarii copilului nu vor intarzia sa apara, fiindu-i afectata si capacitatea de lucru datorita pozitiei incomode. In tabelul de mai jos avem inaltimea si dimensiunile necesare, in functie de varsta:

 Varsta copil  Inaltime sezut scaun

 Inaltime blat de lucru

  Suprafata blat de lucru

 6-7 ani  32 – 35 cm  58 cm  90/50 cm
 12 ani  40 cm  68 cm  90/50 cm
16 ani 44 – 45 cm 73 cm 130/60 cm

Cand achizitionati biroul, incercati sa investiti in materiale de calitate, care sa reziste la uzura mecanica si, foarte important,  sa fie fara colturi ascutite, pentru siguranta. Daca optati pentru varianta cea mai economica, respectiv PAL, urmariti ca acesta sa fie finisat in zona de cant cu ABS, un material care asigura rezistenta la lovituri accidentale si contribuie la evitarea muchiilor foarte ascutite specifice finisarii PAL-ului cu alte tipuri de cant. Idealar fi sa optati pentru MDF, material care permite fara probleme finisarea prin rotunjire a canturilor si muchiilor.

   In ceea ce priveste scaunul, este de dorit ca acesta sa fie unul ergonomic si eventual sa permita ajustarea inaltimii, dac totusi nu reusiti sa gasiti un model care sa se incadreze frumos in decorul camerei, puteti opta si pentru un model clasic cu patru picioare, insa aveti grija sa fie comod si sa ofere suportul necesr spatelui. Chiar daca sunt usor de ingrijit evitati tapiteriile din piele ecologica si alegeti mai degraba o stofa in culori vesele. Pentru scaunele netapitate, o perna de sezut ar fi foarte potrivita.

   Daca e sa discutam de pozitionarea biroului, varianta ideala este zona geamului, pentru a beneficia din plin de lumina naturala. Pozitionarea acestui acu spatele spre sursa de lumina naturala nu este deloc recomandata, deoarece umbra corpului va cadea pe blatul de lucru impiedicand o vizibilitate buna. Daca nu aveti posibilitatea sa amplasati biroul in preajma geamului, asigurati-va ca zona de studiu sa beneficieze de o sursa de lumina artificiala, fie o lampa de birou amplasata pe mijloc sau partea stanga a biroului, fie spoturi amplasate deasupra, care sa directioneze lumina spre blat.

   Orice zona de studiu trebuie sa beneficieze de spatii de depozitare, pentru toate obiectele necesare si carti.  Alegeti rafturi  sau etajere pe care sa le prindeti de perete fie deasupra biroului, fie in imediata vecinatate. In cazul celor de deasupra biroului, recomandarea nostra ar fi sa nu le aglomerati foarte tare, pentru a nu deveni obositoare din punct de vedere vizual si a distrage atentia. O minibiblioteca pentru carti, precum si o casetiera prevazuta cu role sunt alte doua piese de mobilier binevenite penru amenajarea zonei de studiu.

Articol preluat din www.global-design.ro
Credits to: Olesia POLICIUC.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasa-ne un raspuns. Multumim!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.